logo osd

Τα Γερμανικά σήμερα

Η Γερμανική γλώσσα κατέχει την πρώτη θέση ως μητρική γλώσσα μεταξύ των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση της και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας εντός Ε.Ε. ισχυροποιήθηκε μετά την ένταξη σ’ αυτήν χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

  • Η Γερμανική είναι η επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάϊν, το Λουξεμβούργο και τη γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου. Μιλιέται, επίσης, στην Ιταλία (Νότιο Τυρόλο), την Πολωνία (Σιλεσία), το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά) και σποραδικά από χιλιάδες μόνιμους κάτοικους περιοχών της Ιταλίας (Τρεντίνο), Πολωνίας (Πομερανία) και Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μάλαγα, Κανάρια νησιά). Παράλληλα, αποτελεί μειονοτική γλώσσα στην Τσεχία (Βοημία και Μοραβία), την Ουγγαρία, τη Δανία (Βόρειο Σλέσβιχ), τη Γαλλία (Αλσατία και Λοραίνη), τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία καθώς και σε περιοχές της Βραζιλίας, του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν, της Ναμίμπια και στα νησιά Μαριάννες.
  • Ακόμη, 42.800.000 κάτοικοι των ΗΠΑ (βόρειες Πολιτείες) έχουν γερμανική καταγωγή και μιλούν γερμανογενείς διαλέκτους ή γλώσσες με γερμανικά λεξιλογικά στοιχεία. Εκατομμύρια άλλοι κατοικούν στη Νότια Αμερική και στην Ωκεανία.

Τουρισμός

Οι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχονται σε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό από γερμανόφωνες χώρες.

Σπουδές

Η Γερμανία (με μικρή διαφορά από τη Μεγάλη Βρετανία) βρίσκεται στην τρίτη παγκοσμίως θέση κατάταξης, όσον αφορά στον αριθμό προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Περισσότερα από 500 πανεπιστήμια σ’ όλον τον κόσμο (εκτός γερμανόφωνης ζώνης), σύμφωνα με στοιχεία της ΙΜΗ, ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο Stanford στις Η.Π.Α. δίνουν τη δυνατότητα σε σπουδαστές να περατώσουν τις σπουδές τους στη Γερμανική γλώσσα.

Σε γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά Πανεπιστήμια, που θεωρούνται και από τα καλύτερα στον κόσμο, σπουδάζουν, χιλιάδες Έλληνες φοιτητές καθώς οι προϋποθέσεις εγγραφής έχουν απλουστευτεί: απολυτήριο Γεν. Λυκείου, παρακολούθηση της σχετικής με τη Σχολή για την οποία ενδιαφέρονται κατεύθυνσης, βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιτυχής συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50%), και γλωσσική επάρκεια στα Γερμανικά (Επίπεδο B2/C1, TestDaf, κ.α.).

Βιβλιογραφία

Η γνώση της Γερμανικής γλώσσας εξασφαλίζει τη δυνατότητα κατανόησης πλήθους βιβλίων από το πρωτότυπο καθώς και μελέτης επιστημονικής βιβλιογραφίας όλων των ειδικοτήτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται από τον οργανισμό DAAD, τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως γράφονται στην Αγγλική, την Κινεζική και τη Γερμανική γλώσσα.

Πολιτισμός

Με τα γερμανικά αποκτά κανείς πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Οι Brecht, Kafka, Goethe, αδελφοί Grimm, Schopenhauer, Nietsche, Marx, Kant, Markuse, Heidegger, Kepler, Einstein, Mozart, Beethoven και πλήθος άλλων συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και μουσουργών μιλούσαν και έγραφαν στα Γερμανικά.

Γλωσσική Συγγένεια

Τα Γερμανικά αποτελούν μια ιδιαίτερα προσιτή γλώσσα για τον ελληνόφωνο μαθητή. Έχει αποδειχθεί τεκμηριωμένα ότι η γερμανική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με τη γλώσσα μας στη δομή της γραμματικής και τη σύνταξη.

Την εκμάθησή της ευνοεί η γνώση αγγλικών καθώς και η Αγγλική ανήκει γλωσσολογικά στη Γερμανική Οικογένεια Γλωσσών (Germanic languages). Τα Γερμανικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν αφετηρία για την εκμάθηση άλλων γλωσσών όπως Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, κ.α.

Εργασία

Από τη δεκαετία του 1960 η Γερμανία αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα η αναζήτηση εργασίας στις γερμανόφωνες χώρες, που προσφέρουν εγγυήσεις για εργασιακές συνθήκες και αξιοπρεπή διαβίωση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανική είναι πλέον η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ). Επίσης, η Γερμανική αποτελεί την επόμενη επιλογή μετά την Αγγλική Γλώσσα για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως φαίνεται από τον αριθμό των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

{Το παραπάνω κείμενο αναπαράγει μερικώς ομότιτλο κείμενο από ενημερωτικό φυλλάδιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας.}

Όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν Γερμανικά

  • Τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά παραμένουν οι πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες  που διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat για το 2012 με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών.
  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2012 τα αγγλικά ήταν η πλέον διαδεδομένη ξένη γλώσσα που διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες της E.E. (97,1%). Ακολουθούσαν με διαφορά τα γαλλικά (34,1%), τα γερμανικά (22,1%) και τα ισπανικά (12,2%).
  • Στην Ελλάδα οι πλέον διαδεδομένες γλώσσες που διδάσκονται οι μαθητές κατά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα αγγλικά (99%), τα γαλλικά (49%) και τα γερμανικά (43%).
  • Μεταξύ 2005 και 2012 μειώθηκε σημαντικά στην Ελλάδα η εκμάθηση των γαλλικών από 59% σε 49% αντιστοίχως, ενώ αυξήθηκε η εκμάθηση των γερμανικών από 36% το 2005 σε 44% το 2012.

{http://www.e-dimosio.gr/ekpedefsi/olo-ke-perissoteri-ellines-mathenoun-germanika/}

Γιατί Γερμανικά σε εμάς:

  • 35 χρόνια διδακτικής εμπειρίας
  • υψηλά ποσοστά επιτυχίας
  • ολιγομελή τμήματα
  • χαμηλές τιμές διδάκτρων

Διεύθυνση

 

Λεωφόρος Κνώσσου 234

 

Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ 71409

 

Τηλέφωνο : 2810238393

facebook

© 2024 Projekt Deutsch

Επισκεφθείτε το mobile site μας

qr code

4EW